Der er forskellige regler for færdsel i bil, alt afhængigt af landet du kører i. Dette gælder også for kørsel i Norden. Derfor er det vigtigt at du lader dig oplyse om disse, før du vælger at køre rundt på vejene, så du sikrer dig selv, at du ikke bliver bødet for en irriterende fejl.
Fartregler, bødegrænser og promillekørsel
Når det kommer til de helt basale færdselsregler, er reglerne nogenlunde sammenlignelige. Dog er det stadig vigtigt at være opmærksom på, at der kan være visse undtagelser. Den første, og måske også den med den største forskel, er promillegrænsen. I Danmark ligger grænsen på 0.5 promille procent, hvor den i Norge og Sverige blot ligger på 0.2. Vær derfor særligt opmærksom på dit alkoholindtag, når du bevæger dig rundt på hjul i de andre nordiske lande.
I forhold til fartgrænser, er der også nogle væsentlige forskelle. Generelt over hele norden, ligger grænsen for fart inde i byerne på 50 km/t, og på landeveje ligger grænsen på 80 km/t. Dog begynder forskellene at vise sig, når vi kører på de forskellige landes motortrafikveje og motorveje. I Danmark må vi som udgangspunkt køre 90 km/t på en motortrafikvej, medmindre andet er angivet. I Norge må man køre 90-100 km/t, hvor man i Sverige i langt højere tilfælde, kan få lov til at køre op imod 100 km/t.
Og på motorvejen ser vi den helt store forskel. I Danmark må man, medmindre andet er angivet, køre 130 km/t, og vi må derfor køre en helt del hurtigere, end hos de andre nordiske lande, hvor fartgrænsen, medmindre andet er angivet, ligger på 110 km/t.
Så vær opmærksom på, hvor langt du presser speederen i bund, når du krydser Øresundsbroen, eller kører af færgen til Norge.
Hold afstand
En anden særlig regel, der er vigtig at være opmærksom på, er at holde afstand. Specielt når du kører rundt i Norge, kan der forekomme et uventet bødegrundlag, hvis du ikke holder den korrekte afstand til den forankørende bilist. På alle tidspunkter skal afstanden svarer til, at der uden risiko kan køre en anden bil ind imellem dig og den forankørende. Er du alt for tæt på den forankørende kan du endda risikere at politiet konfiskerer kørekortet. I Danmark ligger den uskrevne regel på, at der skal være plads til en bil mellem dig og den forankørende. Dog er dette umiddelbart ikke en skreven lov, til stor irritation for mange. Fagpersoner i Danmark har været ude med en kampagne, som råder bilister til at holde mere afstand, for at undgå uheld og irriterende skrammer på din og dine medbilisters biler. En tommelfingerregel er, at holde mindst 50 meters afstand til den forankørende, når du kører 100 km/t.
Vær opmærksom på betalingszoner
I Danmark har vi kun et enkelt forhold, hvor man skal betale for at bruge vejen – Storebæltsbroen. Derfor er vi ikke vant til, at man i andre lande kan risikere at køre ind i en betalingszone. Undersøg derfor sagen før du tager på tur. Måske kan der være penge at spare, ved at lade GPS’en guide dig uden om sådanne zoner. Det kan desuden også resultere i en spændende og mere naturskøn tur, end først planlagt. Dog kan det også resultere i, at du kommer til at køre langt flere kilometer, end først antaget, hvorfor benzinudgiften kan være højere end vejafgiften.
Sørg for at have styr på udstyret
Når du kører i de andre nordiske lande, er det særligt vigtigt, at du sikrer dig, at du har styr på det udstyr der anbefales at have med. Udover advarselstrekanten, som også er obligatorisk i Danmark, anbefales det også på det kraftigste, at du altid medbringer en gul sikkerhedsvest, et ekstra sæt pærer til dine lygter, en førstehjælpskasse og bilens vigtige papirer. Så sørg for at have styr på disse, når du drager afsted.
Tilmed er det også klart en fordel at medbringe et sæt snekæder. Især til vinter. Både Norge og Sverige er begavet med en udsøgt natur, som tilmed er mere barsk og mere kuperet end Danmark. Du kan derfor risikere at skulle køre op af en bjergside, hvor dækkene kan have svært ved at gribe fat. Vær derfor sikker på, for din egen og dine passagerers, sikkerheds skyld, at have styr på de sikkerheds foranstaltende remedier, før du kører.
Husk at nyde turen
Når du har fået styr på alle de essentielle regler, og forskelle til samme, i Norden, kan du læne dig tilbage i sædet og nyde den skønne natur, de dejlige omgivelser og den lange tur du måske skal køre. I Norge og Sverige kan du være særligt heldig, at få øje på elge i vejsiden, nogle smukke fugle, eller andre særlige dyr. Du kommer desuden, uden tvivl, også til at nyde forskellige skønne udsigtsmuligheder, da det kuperede terræn vil føre dig igennem nogle helt fantastiske dale.