De fleste europæere, der planlægger en rejse gennem USA, vælger normalt at leje en bil. Denne mulighed er både praktisk og økonomisk overkommelig. Her sørger fartpiloten for, at man automatisk overholder de forskellige hastighedsgrænser i den pågældende stat. Her er der dog meget forskellige udsagn om de regler, som de forskellige rejseguider for udlejningsbiler giver undervejs, og som i værste fald kan føre til alvorlige sanktioner, hvis de overholdes.

En formodet anbefaling er f.eks., at der ikke er nogen regel om højrekørsel, og at man kan overhale både til højre og til venstre på flersporede veje. Alle, der rejser til staten Nevada for f.eks. at fordybe sig i Las Vegas og måske spille Starburst i fred og ro, bør dog absolut overholde reglen om højrekørsel, som gælder der. Notoriske venstresvingere må forvente strenge straffe, som færdselspolitiet vil idømme dem i et sådant tilfælde.

50 stater, og alle har deres egne færdselsregler og bestemmelser

På trods af de mange forskellige regler er de vigtigste regler heldigvis ensartede. USA og Europa forsøger også at tilpasse sig hinanden på det politiske område for at opnå det bedst mulige forhold. Europæere, der blot kører forsigtigt og forsigtigt, vil ikke have problemer med at vænne sig til de nye regler.

Afstande og hastighedsgrænser

I USA angives afstandene i miles, og det samme gælder hastighedsgrænserne. 1 mil svarer til ca. 1,6 kilometer.

På motorveje uden for byområder er den maksimale hastighed ca. 65 mph (mph = miles per time), hvilket igen svarer til ca. 104 km/t. Nogle udlejningsbiler viser både miles og kilometer på samme tid.

I bebyggede områder er hastighedsgrænsen normalt mellem 40 og 48 km/t (25 og 35 mph). I nærheden af skoler er denne hastighed ofte reduceret til 24 km/t (15 mph). I USA blinker trafiklysene for at angive den nedsatte hastighed.

På hovedveje er hastighedsgrænsen mellem 88 og 120 km/t (55 og 75 mph). Disse oplysninger varierer dog i de forskellige stater. Det er vigtigt at følge skiltene for at undgå ofte alvorlige sanktioner. I modsætning til, hvad der er almindeligt i Europa, kan det også straffes  at køre for langsomt i USA, da det efter amerikansk opfattelse er en trafikhindring.

Fodgængere og skolebusser i USA

I USA har fodgængere altid forkørselsret. Selv hvis en fodgænger kører over for rødt lys i USA, bliver der ikke hornet, fordi den svageste trafikant altid har forkørselsret. Det er helt sikkert noget, som europæere skal vænne sig til, så her er særlig forsigtighed påkrævet.

Skolebusser i USA er ikke altid de hurtigste, men de har andre rettigheder end skolebusser i Europa. Så snart en skolebus i USA tænder sine blinklys, mens den holder stille, skal alle trafikanter standse.

Men som europæer behøver du bestemt ikke at bekymre dig om at overse en skolebus. De er lysegule og har en tyk “School Bus”-indskrift. Det øjeblikkelige stop gælder også for trafikanter, der kommer fra modsat retning. Denne stopordre bør aldrig ignoreres. Rejsen kan først fortsættes, når bussen slukker for blinklyset.

Motorvejen og vejbanerne

I modsætning til mange europæiske lande skal den midterste vognbane på de tresporede motorveje bruges til normal gennemkørsel. Den højre vognbane vil derfor blive brugt enten af langsommere køretøjer eller af køretøjer, der ønsker at forlade motorvejen. Venstre vognbane er forbeholdt overhalende køretøjer, som det allerede er kendt fra europæiske motorveje.

Den højre vejbane og dens særlige kendetegn

For mange europæere kan det også være svært at vænne sig til at køre i højre vognbane i USA. Her kan den højre vognbane pludselig blive en højresvingbane. Et vejskilt, der siger “Denne vejbane skal dreje til højre”, betyder dette. Hvis du befinder dig i en sådan vognbane, skal du også dreje til højre. Det samme kan gælde for venstre vognbane. Denne særlige funktion gælder både for bytrafik og langdistancetrafik. Personer, der ikke kender området, bør derfor altid vælge den midterste vognbane, hvis det er muligt. På den måde kan de skifte vognbane, når de ønsker det.

Rødt lys og sving til højre

I USA er det i mange stater tilladt at dreje til højre efter at have stoppet helt ved rødt lys. Der er dog ikke noget trafikskilt, der angiver denne mulighed. Hvis det derimod er forbudt at dreje til højre, er der et særskilt færdselsskilt med følgende ordlyd: “Højresving forbudt / Højresving kun ved grøn pil”.

Krydsninger i USA

Også her er der tydelige forskelle i forhold til de europæiske færdselsregler, for her er der et stopskilt i alle vejkryds. I USA er det også sådan, at det køretøj, der stopper først i et kryds, også er det første, der kører ud. Det andet køretøj følger efter og så videre. Hvis der er tvivl om dette, skal du give signal med hånden. Hvis to køretøjer ankommer til krydset på samme tid, gælder reglen om, at højre skal gå forud for venstre.

Überholen in den USA

II de fleste stater er det tilladt at overhale både til venstre og til højre. Disse overhalingsmanøvrer udgør ikke en øget sikkerhedsrisiko i USA, da hastighederne er meget lavere her. Europæere føler sig ofte lidt forvirrede over denne form for overhaling på begge sider, især fordi det ofte tager lang tid at overhale på amerikanske motorveje på grund af de lavere hastigheder. Hvis det er forbudt at overhale, står der på det tilsvarende skilt: “Overhaling forbudt”.

Trafikkontrollen adskiller sig faktisk væsentligt fra den i Europa

For en europæer kan en amerikansk trafikkontrol være et sandt adrenalinkick. Det er faktisk det samme som i amerikanske film. Politiets tilgang er meget mere aggressiv. Denne adfærd skyldes den amerikanske frihed til at bære våben. I USA standser politibiler med blåt lys og/eller sirene altid bag det køretøj, der skal kontrolleres. Du skal standse med det samme, dvs. sætte blinklyset på og holde ind til siden.

Så skal du bevare roen og undgå forhastede bevægelser for enhver pris. Det er også vigtigt at slukke motoren og “parkere” hænderne på rattet med det samme. Så skal du blot gøre præcis, hvad politibetjentene ønsker, dvs. vise dine papirer og stige ud af bilen, hvis du bliver bedt om det. Der skal udvises særlig forsigtighed, hvis du har de ønskede papirer i din jakkelomme. Her skal du handle meget langsomt, da politibetjentene meget hurtigt kan misforstå dette som et greb efter et våben.

Trafikregler i USA, og hvad man skal være opmærksom på som europæer
Trafikregler i USA, og hvad man skal være opmærksom på som europæer

Previous reading
Trafikregler i USA, og hvad man skal være opmærksom på som europæer
Next reading
Tag dit kørekort så tidligt som muligt