Kort tid før du fylder enten 18 eller 17, kan du påbegynde at tage køretimer med henblik på at gå til køreprøve, og dermed få et kørekort til personbil. Dette giver ret til at være fører af en bil, og er man 17 kræver det blot, at der sidder en ledsager på passagersædet, der er min. 30 år gammel og har haft kørekort i 10 år eller mere. Når først kørekortet er udstedt, vil der for de flestes vedkommende gå 50 år eller mere, før man skal op til yderligere kontroller, så det kan bestemt betale sig at nå i mål med det i første omgang.

Der er et mindsteantal på 14 lektioner før man kan komme til teoriprøve, og 16 før man kan få lov til at gå til den praktiske del af køreprøven, dvs. 30 lektioner i alt. Man vil som regel opleve at have 8-10 teoretiske lektioner, før man kommer ud at køre i trafikken for første gang, da man lige skal have det grundlæggende på plads, inden man bliver ”sluppet løs”. Dog er der naturligvis en kørelærer ved ens side under hele forløbet, hele vejen frem til selve køreprøven.

Mange køreskoler sælger de nævnte lektioner som en ”lovpakke”, og her får man altså minimum de inkluderede timer med i købet. Det hænder dog for flere, at de ikke består den praktiske del af køreprøven, og de derfor skal betale for ekstra praktiske kørelektioner. Flere når også til den erkendelse inden i samarbejde med deres kørelærer, men igen kræver det flere lektioner end man oprindeligt har betalt for. Der er derfor god grund til at tage alle relevante midler i brug, for at optimere ens chancer bedst muligt, og her kunne videospil være et oplagt hjælpemiddel.

At køre bil og at spille spil er to forskellige ting

Grundlæggende er det vigtigt at forstå, at man primært bliver bedre til at køre bil, ved at øve det. Nogle lærer hurtigere end andre, og noget af dette kan selvfølgelig tilskrives ens barndom og den baggrund man kommer med. En af disse kan blandt andet være videospil på enten computer eller konsol, og her er det nærliggende at tro, at de kompetencer man kan have opbygget på dette område, kan anvendes positivt i en ny kontekst som for eksempel at skulle til køreprøve.

Når man spiller videospil udvikler man ens reaktionsevne, og evnen til at tage hurtige beslutninger. Dette er en særdeles god egenskab når man skal tage kørekort, da det kan afgøre forskellen mellem liv og død i særligt tilspidsede situationer. Dog er det vigtigt at holde sig for øje, at i sig selv gør det ikke en til en god bilist, at man er god til en række computerspil. Men den afledte reaktionsevne kan bestemt bruges positivt.

Det er klart, at der er stor forskel på de spil man spiller. At spille på gratis spillemaskiner og lægge digitale puslespil er selvsagt noget andet end hæsblæsende racerspil og livagtige skydespil. Det er især sidstnævnte, der for alvor kan være med til at udvikle reaktionsevnen, men omvendt skal man heller ikke tro, at man bliver særligt god til at køre bil, fordi man spiller mange bilspil.

Øvelse gør mester

Det er altså bestemt muligt at øge ens evner for at bestå køreprøven succesfuldt, ved at spille videospil. Men ligger det ikke til ens natur, og er det ikke noget man i forvejen gør, er det ikke nødvendigvis lige dér man behøver at lægge det største fokus. Det skyldes naturligvis, at det grundlæggende er det man øver, som man bliver god til. Og dét at have en hurtig reaktionsevne ikke i sig selv er så pokkers vigtigt for selve køreprøven.

Derfor skal man måske snarere have fokus på selve kørelektionerne og den praktiske del, hvor man i samråd med sin kørelærer har et specifikt mål for øje. Det kan for eksempel være parallelparkering, korrekt og blødt gearskifte, eller noget så konkret som at finde koblingspunktet. Alle er elementer som man skal kunne demonstrere til køreprøven, og man kommer derfor ikke i mål, uanset hvor god ens reaktionsevne eller kompetencer på andre områder måtte være.

Kan videospil hjælpe dig i mål med køreprøven?
Kan videospil hjælpe dig i mål med køreprøven?

Previous reading
“Brugt” kan også være godt
Next reading
Kommunikér med din bil via et smartwatch