Når du handler bil, er det uhyre vigtigt at have styr på alt det, der står med småt. Du kan løbe ind i alverdens uventede problemer, og hvis du ikke har nærlæst købsaftalen, fået dobbelttjekket de små detaljer og ikke mindst, fået styr på slutsedlen, så kan din brugtbilhandel blive et sandt mareridt. Slutsedlen er din garanti for, at købet eller salget af bilen foregår efter de rigtige retningslinjer. Det er uhyre vigtigt at både køber og sælger er sat godt ind i købsaftalens elementer, og her er slutsedlen det ideelle redskab til at undersøge og tingene er som de skal være.

Hvad er en slutseddel

En slutseddel er den bindende kontrakt mellem dig og sælger eller køber. Det er altså en salgsaftale på skrift, der indrammer alle aftalens aspekter. Når du køber eller sælger en brugt bil foregår meget af handlen mundtligt. Det genkendelige billede af en bilhandler, der fra sekundet du træder ind af døren fyrer op for mundtøjet holder til visse grader stadig vand. Det er bare nemmere at sælge en bil ved at præsentere dens egenskaber mundtligt. Men når salgssvadaen er fyret af, så kan det være svært at huske alle bilens features, motorstørrelse osv. Det kan også være svært at huske alle detaljerne i salgsaftalen. Hvad er den eksakte pris, bilens stand og hvornår var overdragelsesdatoen nu lige? Alt dette og mere til, får du svar på i slutsedlen. Her kommer en forkortet indholdsfortegnelse af, hvad en slutseddel typisk indeholder.

  • Information om bilens motor
  • Oplysninger om, hvorvidt bilen har været skadet og indblandet i alvorlige trafikuheld
  • Både sælgers og købers underskrift for godkendelse af handlen
  • Bilens stelnummer samt indregistreringsnummer
  • Seneste synsdato for bilen
  • Hvor mange kilometer bilen har kørt (kilometerstand)
  • Bilens mærke, model og motorstørrelse
  • Dato og sted for bilhandlen samt for overdragelse af nøgler samt betaling
  • Navn, adresse samt på CPR-nummer på både sælger, såvel som køber

Det er kun nogle af de essentielle ting du skal have styr på, når du skriver slutseddel. Du kan finde en mere uddybende forklaring af slutsedlen og hvad den indeholder på https://nembilhandel.dk/slutseddel.

Tips til en god slutseddel

Der findes mange skrækhistorier om bilkøbere, der pludselig blev snydt på målstregen, og hvert år modtager bilorganisationer i Danmark tusindvis af klager fra bilkøbere, der føler, at de på den ene eller den anden måde er blevet snydt. Men det kan en god slutseddel på bilkøb hjælpe dig med at undgå.

Det kan nemlig godt betale sig at bruge lidt ekstra tid og penge på handlen. I stedet for bare at smide pengene blindt efter, hvad sælger har sagt om bilens stand og køreevne, så få tjekket det igennem inden du bevæger dig over i den sidste del af handlen. Kontakt dit lokale værksted eller synshal og få lavet en mekanisk og kosmetisk gennemgang af bilen. Det kan være svært selv at tjekke bilens støddæmpere, vognbund og så videre, så invester i et tjek af bilens stand, så du er sikker på, at det kommer med i slutsedlen. Det er også vigtigt at få indlæst bilens computer for fejl. Dette giver dig en klar indikation om bilens sensorer og styrebokse fungerer som de skal

Der er dog ting du godt kan og skal tjekke selv. Kører bilen som den skal, er der underlige lyde fra motor eller gearkasse? Virker bilens tekniske features såsom sædevarme, elektroniske vinduer, radio og aircondition. Tjek også bilen efter for rust og stenslag, så du ikke havner i en ærgerlig situation, hvor du skal betale yderligere for bilens dele.

Hold øje med disse typiske fejl i en slutseddel

For det første skal du kigge efter unødvendigt kringlede formuleringer, og kreative sætninger, der virker mistænkelige. Det kan være sætninger som “sælges uden reklamationsret” eller “der gives afslag for fejl”. Hvis du støder på disse, skal du bede om en ny slutseddel, da det som regel er et forsøg på, at sælger kan slippe for økonomiske forpligtelser. Hellere stille et spørgsmål for meget, end slet ikke at stille et. Det er utrolig vigtigt, at du er opmærksom på, at der ikke forekommer fusk med kilometertælleren, da det er et af de hyppigste problemer ved en slutseddel. Derudover skal du tjekke, at bilens seneste tilsyn ikke er overskredet, at der ikke er registreret restgæld i bilen og, at bilens modelbetegnelse og alder er klar oplyst. Når de er vinget af, er du klar til at underskrive en fornuftig slutseddel og dermed din nye bil, god tur!

Previous reading
Guide til dig der drømmer om den perfekte bilferie
Next reading
Kontrollerende køreprøve