Definition

Et anhængertræk en anordning på et køretøj, som gør det muligt at tilkoble et påhængskørtøj såsom en trailer eller en campingvogn.

Anhængertræk er den populære betegnelse for, hvad ifølge færdselsloven omtales ”tilkoblingsanordning”.

Anhængertræk til person- og varebiler

Normalt er anhængertrækket konstrueret i form af en kuglekobling – dvs. en kro med en kugle på spisen på typisk 50 mm (ISO 1103). Et sådant anhængertræk kaldes også en ”jydekrog” og anvendes især til lette trailere og campingvogne.

Anhængertræk til lastbil eller bus

Lastbilens koblingsdel består af en koblingstragt, som er fastboltet til chassisrammen. Dette anhængertræk kaldes blandt lastbilchauffører et ”kærretræk”, idet den trækker en type anhænger kaldet en kærre. I modsætning til mindre trailere er kærrer enkelt-akslede (evt. to tætsiddende aksler).

I lastbilens koblingstragt sidder en såkaldt koblingsbolt, som sammenkobler bilen med anhængeren (kærren) når trækøjet på anhængerens trækstang/træktriangel rammer koblingstragtens bund.

En anden form for anhængertræk (tilkoblingsanordning) til lastbiler er en såkaldt sættevognskobling. I modsætning til kuglekoblingen/”jydekrogen” til personbiler og kærretrækket til lastbiler med kærrer, er sættevognen ikke spændt fast for enden af chassiset, men monteret på en stor plade på chassiset – en såkaldt ”skammel” – hvorpå en mindre rille med låseanordning kobler til en pind – en såkaldt ”kongebolt” på sættevognens underside.

Dvs. en stor del af anhængerens vægt hviler på køretøjet (sættevognstrækkeren). Ideelt overføres halvdelen af sættevognens vægt til sættevogntrækkerens aksel, mens resten hviler på dens egne aksler i bagenden.

Syn

Normalt kan man køre med anhængertræk på personbiler eller varevogne under 3500 kg uden at det skal synes. Dog findes der undtagelser.

I det nedenstående kan du læse om betingelser for, om din bil skal synes eller tilladt såkaldt ”synsfri sammenkobling” efter montering af afhængertræk.

Syn efter montering af anhængertræk?

Ved montering af et nyt anhængertræk skal du omregistrere din bil.

Hvis din bil er mindst 8 år gammel skal den under alle omstændigheder synes ved eftermontering af anhængertræk.

Er din bil er under 8 år gammel, skal den synes, hvis

  • Anhængertrækket er monteret på et værksted, som ikke er godkendt
  • Du selv monterer anhængertræk på din bil

 

Synsfri sammenkobling

Hvis du ikke behøver at syne din bil ved eftermontering af anhængertræk, skal du opfylde kriterierne for såkaldt ”synsfri sammenkobling”.

Såfremt følgende forhold opfyldes, skal din bil ikke synes ved montering af anhængertræk:

  • Anhængertrækket er fastmonteret (ikke et aftageligt anhængertræk)
  • Anhængertrækket er forsynet med et ”øje”
  • ”Synsfri sammenkobling” står angivet i registreringsattesten til såvel bil som påhængskøretøj

Hvis du har fået monteret anhængertræk på et momsregistreret monteringsværksted, skal din bil ikke til syn (såfremt den er under 8 år gammel). Værkstedet udfylder en blanket kaldet “Erklæring om montering af tilkoblingsordning“, som du skal aflevere på motorkontoret.

Dog gælder det kun typegodkendte træk. Er dit træk specialfremstillet, skal det altid godkendes af en synsvirksomhed.

Omregistreringen af bilen klares i så fald af monteringsværkstedet, hvorfra du modtager den nye registreringsattest.

NB! Din bil skal til syn, hvis den er 8 år gammel eller derover – også selvom den er monteret af et momsregistreret monteringsværksted.

 

Forsikring

Idet bilen forsynes med anhængertræk, påkræves en lovpligtig udvidet ansvarsforsikring. Den udvidede ansvarsforsikring tegnes som en selvstændig forsikring på påhængskøretøjet – dvs. den dækker skader, som påhængskøretøjet påfører andre.

 

Kugletryk

Kugletrykket angiver den vægt, som traileren overføre på anhængertrækkets kugle (kuglekoblingen). Ifølge loven skal kugletrykket udgøre over 4% af påhængskøretøjets totalvægt . Trykket skal mindst være 25 kg.

Kugletrykket kan måles vha. en kugletryksvægt (kugletryksmåler).

 

Du kan spare rigtig mange penge ved køb og montering af anhængertræk.

Læs vores gode råd her

Spar penge på anhængertræk inkl. montering og evt. kodning. Du sparer i gennemsnit 24%, svarende til 1.748 kr.

Indhent tilbud fra lokale værksteder her

 

Previous reading
Anhængertræk – pris
Next reading
Trailerkørekort (BE kørekort)