Når det gælder nye regler for dig som billist, er der en række meget interessante nye tiltag, som bliver implementeret i 2020. De fleste af disse blev allerede implementeret ved årsskiftet, den 1. januar.

Dette sker fordi det for det første er praktisk, og for det andet er trafik- og færdselsregler ofte bundet op på finansloven, som altid følger kalenderåret.

Her følger en gennemgang af de regler, som kommer til at gøre sig gældende, når du som bilist begiver dig ud på landevejene.

Trailere: nye hastigheder

Hvis du skal ud at køre med haveaffald i weekenden, har du mulighed for at komme lidt hurtigere hjem efter næste omgang. Det der sker, er nemlig at hastighedsgrænsen bliver sat op for kørsel med blandt andet trailere.

I år bliver det nemlig lovligt for små vogntog – dette omfatter personbiler og varebiler op til 3.500 kg med for eksempel trailer – at køre 80 km i timen i stedet for 70 km i timen på lande- og motortrafikveje. Lokalt kan der imidlertid godt blive fastslået, at der er andre hastighedsgrænser.

Lastvogne og campingvogne

Skal du på campingferie eller kører du med last, er du også omfattet af den ovenstående lovændring. Hvis din lastbil eller din campingvogn vejer mindre end de 3.500 kg, er det nemlig også lovligt for dig at sætte hastigheden op.

Du må i stedet for de 70 km i timen, som har været gældende i mange år efterhånden, nu køre 80 km i timen.

Det er vigtigt at nævne i forbindelse med disse fartregler, at hvis de ikke overholdes, kan det føre til bøde og i værre tilfælde straf eller ubetinget frakendelse af kørekort.

Krav om ladestandere

EU har indført regler om ladestandere på tværs af det europæiske kontinent, og her udgør Danmark ingen forskel. Derfor bliver der i 2020 fastsat en række krav om ladestandere i Danmark. Disse kan i løbet af de næste år blive mere omfattende, men er som følger indtil videre:

Reglerne gælder kun for de bygninger, som befinder sig uden beboelse og samtidig for beboelsesbygninger med mere end 10 parkeringspladser. Reglerne bliver helt basalt set, at der skal etableres ladestandere eller på den anden side gøres klar til netop dette på nye byggerier.

De regler, der i fremtiden kan strammes, har relevans i forhold til at den nu-givende lovgivning ikke udtrykker, hvilke ladestandere, der er kravet. Samtidig er de indtil videre heller ikke bestemt, om disse ladestandere skal være offentligt tilgængelige.

Gode tider for ejere af elbiler

Hvis du er ejer af en elbil, ser 2020 ud til at blive et godt år for dig. Som bekendt var der planer fra regeringens side om at sætte registreringsafgiften på elbiler i den dyre klasse op. Dette er dog blevet afblæst i denne omgang. Samtidig er den famøse processtrømordning også blevet forlænget – denne aftale gør, at du kan lade din elbil op i standere til en billigere og nedsat pris.

Det tegner altså til at blive et rigtig godt år for de personer, som måtte eje af elbiler. Der er dog stadig en lille udsigt til, at afgiften på de dyre elbiler sættes op. Det er der fordi, at det reglen om afgift ikke er blevet aflyst helt, men blot udskudt til år 2021.

Det bliver spændende at se, hvad forhandlingerne fører til. Aftalen og afgiften er en del af finanslovsforhandlingerne, så man må som elbilsejer spændt følge disse.

Hvad så med os, der kører firmabil?

Hvis du sidder og skal ud og have en firmabil i 2020, så er der blandede nyheder omkring dine muligheder. Det handler nemlig om, hvilken slags bil du skal have som firmabil.

Er din firmabil leaset, så er der pr. 2020 sket ændringer i det, der kaldes beskatningsgrundlaget. Det, der kommer til at ske i år 2020, er nemlig at bilen beskatningsgrundlag vil blive genberegnet hver fjerde måned. Det kan altså give positiv genklang i visse miljøer.

Andre regler gælder som sagt for andre typer biler. I de seneste år er andelen af elbiler på de danske veje steget utrolig meget. Det hænger sammen med, at mange af de mere økonomivenlige bilproducenter har kastet sig over markedet, og at man ikke længere behøver at være mangemillionær, for at være ejer af en elektrisk drevet bil. Dette vil staten også tilgodese i 2020. Det der sker, er nemlig at hvis du vælger en hybridbil, elbil eller brintbil til at køre i som firmabil, får du et fradrag på 40.000 kroner i den skattepligtige værdi.

Alle nye færdsels- og trafikregler i 2020
Alle nye færdsels- og trafikregler i 2020

Previous reading
Udgifterne ved at have bil
Next reading
Top-20: De mest solgte nye biler i Danmark anno 2019